Roboti

Roboti fascinovali lidskou civilizaci od počátku věků a historie robotů sahá mnoho tisíciletí zpět. První zmínku o robotech můžeme najít už 3500 let před Kristem a to v Řecku kde bůh ohně a železa Hephaestus přinesl nápad na vytvoření inteligentního mechanického robota.
                                                                                                                                     
Myšlenka na vytvoření robota tak vešla do spisů a v Egyptě přibližně 2500 let minulého letopočtu bylo předpovězeno, že nás tyto inteligentní mechanismy budou obklopovat. V dnešní době se tato předpověď nezdá nereálná a pořízení si robota do domácnosti či na zahradu je jen otázka naší peněženky.
                                                                                                                                      
Pokusy na vytvoření umělé bytosti za účelem roboty však nebyly svázány pouze mechanikou ale také mysticismem. Ve 4 století tohoto letopočtu v Babylónii známý muž jménem Rava vytvořil umělou bytost jejíž jméno je v Čechách velmi známé. Jednalo se o Golema  kterých bylo v lidské historii povícero. Nejznámější však zůstal Golem Rabbiho Loewa který byl obživen roku 1580 v Praze.
                                                                                                              
K obživení Golema Rabbi Loew použil takzvaný Shem Hameforash, formuli napsanou v hebrejštině na svitku pergamenu a pomocí Kabbaly   ( Starodávného židovského učení ) vytvořil Golema na břehu řeky Vltavy. Golem později žil a ochraňoval židovskou komunitu od intrikánského mnicha Tadeáše který židy očerňoval. Vraťme se ale k mechanice.
                                                                                                                                       
Pokusů na vytvoření robota bylo v Evropě zaznamenáno vícekrát, ne pokaždé však toto snažení mělo úspěch. Za ten se považuje robot Leonarda Da Vinci který se podle záznamů mohl posadit a pohybovat rukama, hlavou i čelistí. Leonardo Da Vinci pravděpodobně čerpal z práce jistého Al Jazariho který žil v letech 1136-1206 v Arábii.
                                                                                                              
Al-Jazari byl ve svém věku vyjímečný konstruktér a vyrobil mnoho zařízení ( robotů ) určených do domácností i pro zábavu. Jiným úspěchem v Evropě který k robotizaci také směřoval byl vynález Nikolase Tesly který vyrobil první loď na dálkové ovládání. Nikolas Tesla je znám také patentem na první Elektromobil který se však nedočkal dokončení.
                                                                                                                                       
Prvním funkčním robotem v minulém století se tak stala mechanická ruka vyrobená roku 1960 pro firmu General Motors která měla za úkol vytahovat žhavé kusy kovu z tavící pece.
                                                                                                         
Leonardo Da Vinci